Πως ο μεγάλος περίπατος επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων
Θέμα χρόνου είναι η ολοκλήρωση ακόμη ενός τμήματος του «Μεγάλου Περιπάτου», εκείνο του πεζοδρόμου έναντι της πλατείας Συντάγματος. Από την ημέρα της ανακοίνωσης του έργου μέχρι και σήμερα πολλές σχετικές συζητήσεις και προβληματισμοί έχουν προκύψει, με μία από αυτές, την επίδραση του έργου στις αξίες των ακινήτων του κέντρου της Αθήνας.
Ο «Μεγάλος Περίπατος» φαίνεται να έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς ένα τμήμα των πολιτών θεωρεί ότι το έργο θα κάνει το κέντρο της πόλης πιο δελεαστικό για περίπατο, ενώ συνάμα θα καλύψει την έλλειψη υποδομών για χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών δίκυκλων - που αποτελούν μία νέα τάση μετακίνησης. Αντίθετα, φαίνεται να υπάρχει και η μερίδα των πολιτών που προβληματίζεται αναφορικά με την «τουριστικοποίηση» του κέντρου και την αποξένωση των πολιτών από αυτό λόγω της καθολικής μεταρρύθμισης στο θέμα μετακινήσεων Ι.Χ.
Αδιαμφισβήτητα, από όποια οπτική και να το δει κανείς, ο «Μεγάλος Περίπατος» θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στο κέντρο της πόλης και οι αξίες των ακινήτων δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες. Το ερώτημα που μας απασχολεί αυτή τη περίοδο, είναι το πώς αυτές οι αξίες τελικά θα επηρεαστούν.
Είναι γεγονός ότι σήμερα οι αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Η ανοδική αυτή τους πορεία, φαίνεται να συνεχίζεται με την ακλόνητη ζήτηση να αυξάνεται συνεχώς, ιδίως με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
Κατά την ολοκλήρωση του «Μεγάλου Περιπάτου», αναμένονται αυξητικές τάσεις στις αξίες των επικρατέστερων τυπολογιών ακινήτων, δηλαδή των εμπορικών κέντρων, των γραφειακών χώρων και των οικιστικών μονάδων.
Πιο αναλυτικά, στα εμπορικά ακίνητα, με την αύξηση της διακίνησης των πεζών και των αναβατών δίκυκλων που προβλέπεται, οι αξίες αναμένεται να αυξηθούν λόγω της μεγαλύτερης προβολής αλλά και του χρόνου θέασης των καταστημάτων. Οι γραφειακοί χώροι ενδέχεται και αυτοί να παρουσιάσουν αύξηση, σε μικρότερο βαθμό από αυτή των εμπορικών ακινήτων, καθώς αν και αρχικά φαινόταν να μένουν ανεπηρέαστοι, η νέα τάση μετακίνησης μέσω ηλεκτρικών δίκυκλων θα συνεισφέρει καταλυτικά, μιας και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινούνται ευκολότερα και ασφαλέστερα, τόσο από και προς την εργασία τους, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής, για εξωτερικές εργασίες.
Αναφορικά με την αξία των οικιστικών μονάδων, επίσης, αναμένεται να παρουσιαστεί σημαντική αύξηση, καθώς η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και πεζοδρομήσεων αλλά και οι δενδροφυτεύσεις βελτιώνουν την ποιότητα διαβίωσης και προσφέρουν δέλεαρ είτε στην περίπτωση που οι επενδυτές/αγοραστές επιλέξουν τη μακροπρόθεσμη είτε τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση των ακινήτων. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι ένας προβληματισμός που προκύπτει σχετικά με την επιλογή της μακροπρόθεσμης μίσθωσης είναι η αύξηση του συνωστισμού, η οποία δεν λειτουργεί θετικά στην αξία των οικιστικών μονάδων. Βέβαια, το πλήθος της αγοράς που επιλέγει το κέντρο για την διαβίωσή του είναι ήδη συμφιλιωμένο με το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα να μη θεωρούμε ότι θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
Κλείνοντας, τα συμπεράσματα για τις προβλέψεις μας αναφορικά με την επιρροή του «Μεγάλου Περιπάτου» στις αξίες των ακινήτων, είναι θετικά, και με τη σωστή μεταχείριση από τους αρμόδιους φορείς, αναφορικά με την βελτίωση των ΜΜΜ, προβλήματα που μπορεί να επιφέρει ο συνωστισμός δεν θα έχουν αρνητική επιρροή στην επισκεψιμότητα του κέντρου και κατ’ επέκταση στις αξίες των ακινήτων. Αυτό που μένει πλέον από μεριάς μας, είναι να περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου ώστε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα της ολότητάς του αλλά και της διάδρασης των πολιτών με αυτόν.